Köpcentrum Farsta Centrum
Farsta Centrum är med sina 150 butiker och restauranger fördelat på tre våningar en viktig knutpunkt för de boende i området och men också för de invånare som bor på södra delen av Stockholm. Här samsas matbutiker, Systembolag, klädbutiker och inredningsbutiker med caféer och restauranger. Här finns också bland annat tandvård, arbetsförmedling, banker, spelbutiker, begravningsbyrå, närpolis, postcenter och en egen kulturskola. Med andra ord erbjuder Farsta Centrum alla tänkbara varor och tjänster som man rimligtvis kan behöva.
Farsta Centrum är på så sätt en liten stad i storstaden Stockholm som blivit även blivit belönat med ett antal priser under de senaste åren. Under 1999 och 2000 fick Farsta Centrum bemärkelsen Årets köpcentrum, 1999 tilldelades Farsta Centrum även det prestigefyllda European Shopping Centre Award och Farsta blev även utnämnt till Stockholms bästa köpcentrum under 2002. Att just Farsta Centrum har det där som krävs för att vara ett köpcentrum i toppklass råder det ingen tvekan om.
Farsta Centrum – det största köpcentret i sitt slag
Farsta Centrum byggdes upp under slutet av 1950-talets folkhemsidyll efter att stadsplanedirektören, Sven Markelius lagt de första planerna för Farsta. Bygget tog tre år att färdigställa och kostnaden landade på 60 miljoner kronor. Den stora invigningen som samlade drygt 100 000 nyfikna medborgare skedde den 23 oktober 1960. När köpcentret stod färdigt var det Sveriges största köpcentrum och folk vallfärdade hit för att ta del av det nya Sverige. I det nya Sverige skulle arbete, bostäder och centrum samlas på ett och samma ställe. Tillgänglighet och bekvämlighet var ledorden i byggprojekten som nu tog vid och man hittade ett nytt namn för tankesättet som stavades ABC-samhällen, alltså arbete, bostad och centrum – i ett. Innerstadsbor lämnade sina lägenheter för att flytta ut till Farsta som kommit att bli Sveriges modernaste stadsdel. Här ansågs det nu vara fint att bo och bostäder, dagis och skolor byggdes upp i snabb takt för att rymma det allt större invånarantalet. Farsta fullkomligt blomstrade och detta tack vare den moderna arkitektur som möjliggjorde en levande stadsdel.
Arkitekturen
Man valde att anlita samma arkitektbyrå, Backström & Reinius, som sått bakom planeringen av systerförorten Vällingby – som precis kommit att bli det första ABC-samhället i Stockholm. Arkitektbyrån tog inspiration från ett långsträckt torg i Verona när de planerade inför Farsta Centrums nya ansikte. Man valde därför att bevara ett långsmalt torg mellan de tre stora varuhusen, NK, Tempo och Kvickly som byggdes upp. Intill byggdes även en rad mindre butiker, restauranger och banker, samt en teater, biograf, kyrka och en polisstation. Fram till 1980-talet gick det bra för Farsta Centrum och dess butiksägare, men snart därefter fick de tre varuhusen slå igen.
Centrumets storhetstid tycktes vara över och allt färre besökare betydde att centrumet inte hade pengar för att tas tillvara på. Under 1997-99 renoverades hela Farsta Centrum och man byggde samman de olika byggnaderna till ett. Gallerian som vi idag känner till den fick en ny arkitektur men torget bevarades. Att man lyckats med renoveringen tyder de nämnda utnämningarna och priserna på. Idag ingår Farsta Centrum som en del av Atrium Ljungbergs-koncernen, ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag, som även bland annat äger PUB och Sickla Köp-kvarter i Stockholm.
Farsta Centrum får årligen besök av 14,5 miljoner människor som kommer hit för att shoppa, äta och utföra sina vardagsbestyr. Det en gång så populära centrumet har genomgått stora förändringar under årens lopp, men det verkar som att man idag än en gång har hittat ett fungerande koncept. Vad som lockar så många människor hit till Farsta Centrum kan beror på flera olika faktorer, utbudet av affärer och restauranger, tillgängligheten och de generösa öppettiderna är några gissningar.
Farsta centrums tillgänglighet
Med en stark infrastruktur har Farsta Centrum gjort sig känt för att vara tillgängligt. I nära anslutning till motorvägen, Nynäsvägen och med både tunnelbana och pendeltåg kopplat till centrumet och därtill en stark busstrafik, är Farsta Centrum tillgängligt och nära resten av staden. Kring Farsta Centrum, vid Farstaplan, Munkforsplan och Storforsplan finns det parkeringsplatser som tar uppemot 1500 bilar, vilket gör det lätt att hitta en plats även under de dagar då centrumet är fullt av shoppingsugna stockholmare. Tunnelbanan löper smidigt vid sidan om, men med nära anslutning till centrumet på en viadukt, vilket gör det enkelt att ta sig in utan att behöva gå många meter från tåg till shopping. Givetvis är tunnelbaneplattformen handikappanpassad, liksom centrumet i sig och utrustat med hissar och plana rulltrappor och kanske är det just tillgängligheten som har påverkat Farsta Centrums popularitet.
Farsta torg – en italiensk piazza
Mitt i Farsta centrum, med byggnader runtom, ligger Farsta torg. Här samlas grönsaks- och blomförsäljare så fort vädret tillåter och här kan man verkligen fynda gott och grönt till låga priser. Torget som anlades var tänkt som en italiensk piazza. Här finns det gott om bänkar att slå sig ner vid och en fontän som ger torget en skön atmosfär. Under sommarmånaderna håller caféer och restauranger sina uteserveringar öppna och det lugna torget som stått tomt under vintermånaderna förvandlas än en gång till ett levande torg där unga och gamla samlas för en bit mat och för att njuta av doften av de färska primörerna som byter händer på torget.
Öppettider
Som de flesta andra köpcenter har även Farsta Centrum generösa öppettider. För många heltidsarbetande ger det dem en möjlighet att hinna med sin handling efter arbetstidens slut och slipper på så sätt spendera lunchen med att springa ärenden. Shoppingcentrum fyller därför ett viktigt syfte som gör det enklare för heltidsarbetande att stressa ner och ta handlingen i sin egen takt. Under vardagarna har centrumet vanligtvis öppet mellan 10 – 20, lördagar mellan 10 – 18 och söndagar mellan 10 – 17. Dessa ordinarie öppettider betyder att samtliga butiker som ingår i centrumet har öppet under dessa tider, men vissa butiker, såsom matbutiker och systembolaget, har dock särskilda öppettider som endast gäller för dem. För att ta reda på hur de olika matbutikerna och systembolaget har öppet gör du bäst i att gå in på Farsta Centrums egen hemsida.