Det är inte många gallerior i Sverige som kan mäta sig med Sturegallerian när det kommer till ikonisk status. Med sin spännande historia och exklusiva framtoning har den blivit en symbol för Östermalm och Stockholm. Mitt i Stockholms hjärta, i det som har blivit det även nationellt välkända Stureplan, finns den här samlingen av butiker, restauranger och nöjesutbud, som lovar att göra ditt besök till en härlig shoppingupplevelse.
Kanske är det bara Nationalkompaniet i Stockholm som ligger i samma liga som Sturegallerian när det gäller ett gott rykte och status, men inte ens NK kan skryta med en plats lika perfekt som den Sturegallerian har. Mellan Stureplan och Grev Turegatan 9 breder den ut sig och blir till ett naturligt inslag i alla stockholmares vardag. Både långväga gäster och lokala invånare söker sig till Sturegallerian för att känna på pulsen och se hur affärerna går på nära håll. De exklusiva butikerna i de tjusiga miljöerna tycks nämligen ha en närmast förtrollande effekt på besökare – och de flesta av dem kommer tillbaka, gång på gång.
Sturegallerian – ett brett utbud
Du behöver inte ha en speciell produkt i åtanke för att få ut något av ett besök på Sturegallerien. Inspirationen kommer att flöda och det lär väcka suget i shoppingnerven – även om du avstår från att köpa något är bara fönstershoppingen värd en visit.
Är du intresserad av kläder? Sturegallerian har det bästa utbudet med internationella och erkänt högkvalitativa kedjor som Zara, MQ, J. Lindeberg och Massimo Dutti, bland många andra. Behöver du nya skor? Du lär hitta vad du söker på Scorett eller CC skor. Mer intresserad av smycken eller klockor? Butiker som 1064° och Stjärnurmakarna kommer mest troligt att kunna tillfredsställa ditt behov. Uppräkningen kan pågå länge; klart är att Sturegallerian har ett av huvudstadens bästa shoppingutbud samlade på samma ställe.
Om du har kommit till Stureplan för att njuta av nöjeslivet, så kan Sturegallerian stå till tjänst även där. Lokalerna rymmer nämligen Sturehof, den prestigefyllda restaurangen som lockar många kändisar tack vare sin goda mat och sköna atmosfär, och Sturecompagniet, som länge varit en av Stockholms hetaste nattklubbar. Numera är Sturegallerian mer än bara shopping: dagtid fungerar det som en naturlig samlingsplats för människor och nattetid återvänder folk för att roa sig och ha en trevlig kväll.
En annan känd inrättning som får plats inom Sturegallerians väggar är Sturebadet. Det är ett inomhusbad som invigdes redan 1885, men som brann ned exakt 100 år senare. Sturebadets framtid var alltså osäker eftersom det var oklart om det skulle byggas upp igen – men med hjälp av inpumpade pengar från ägarna lyckades man bygga upp badet igen och det återinvigdes 1989. Idag fungerar badet som avslappning för shoppingsugna stockholmare, men badet och shoppingcentret har också en annan koppling till varandra. När beslutet togs att Sturebadet skulle återuppbyggas var ett av kriterierna att shoppingcentret i Sturegallerian skulle bli verklighet. Snart 25 år efter återinvigningen kan det inte konstateras annat än att bygget har varit en hejdundrande succé. Både badet och shoppingcentret lockar massvis av besökare och villkoret om en framgångsrik shoppingdel för att badet skulle bli fungera har definitivt infriats.
En spännande historia
Att säga att Sturegallerians lokaler har en anrik historia är en grov underdrift. Visserligen har själva shoppingavdelningen bara ett 20-tal år på nacken, men fasaden som vetter ut mot Stureplan, på Sturegatan 4, ritades av arkitekten Edward Ohlsson redan 1886. Denne ritade ett tjugotal byggnader som uppfördes runtom i Stockholm, bland annat lokaler åt bryggerier och det vackra Stockholms sjömanshus, också känt som Fengerska huset.
Bara ett stenkast bort, på Grev Turegatan, föddes Hjalmar Söderberg, och det sägs att den berömde författaren, liksom poeten Daniel Fallström, ska ha tillbringat mycket tid i området runt det som nu är Sturegallerian.
Precis ett sekel efter uppförandet skulle planerna på en shoppinggalleria bli verklighet när Sturegallerian konstruerades mellan 1986 och 1989. Två av arkitektfirmorna som fick kontrakt att rita gallerian var Hans Murman Arkitektkontor och Arndt & Malmquist Arkitektkontor. Det var de såg till att Sturegallerian sträcker sig över bakgårdar och sammanslagna kvarter, vilket gjorde att gallerian kunde förfoga över största möjliga yta.
Sturegallerians ägare är nu av ett investmentföretag med säte i Abu Dhabi, som köpte gallerian av de tidigare ägarna för omkring 4 miljarder kronor 2006. Nu drivs dock gallerian av ett annat bolag, Jones Lang LaSalle, som är USA-baserat.
Storleken lockar
Det breda utbudet visar sig inte bara i namnkunniga butiker, utan i en mer grundläggande måttstock av storlek: golvyta. Sturegallerian har nämligen ungefär 13 000 kvadratmeter till sitt förfogande, vilket inkluderar Sturebadet, restaurangerna och nattklubbarna. Totalt finns det här 60 butiker – inte illa för en galleria mitt i centrala Stockholm, där det annars är trångt om utrymme.
Ett annat mått på Sturegallerians popularitet är dess omsättning: 2007 hade gallerian en omsättning på över 200 miljoner kronor, och sedan har den siffran bara vuxit. Om den rådande trenden fortsätter på den inslagna vägen så talar allt för fortsatt framgång.
Att ta sig till Sturegallerian
Det kan knappast bli enklare än att hitta till Sturegallerian. Vare sig du är i Stockholm på besök eller passerar genom staden av annan anledning kommer du troligen förr eller senare att gå förbi Stureplan. Om du ändå vill hitta dit på en gång kan du ta tunnelbanan till Östermalmstorg, där det bara är en kort promenad till Stureplan. Det finns också en busshållplats som heter just Stureplan, där bussarna 1, 2, 55, 56, 96 och 291 passerar och plockar upp passagerare.
Väl vid Stureplan ligger Sturegallerian inom direkt synhåll, där den tornar upp sig med sin vackra 1800-talsfasad.
Bra att tänka på
Sturegallerian har generellt öppet mellan 10.00 och 19.00 på vardagar medan man stänger 17.00 på lördagar och söndagar. På söndagar öppnar man också två timmar senare, 12.00. Det brukar också förekomma avvikelser för helgdagar och andra högtider, såsom jul, påsk, midsommar och andra röda dagar.
Det gäller förstås inte restaurangerna och nattklubbarna, som har öppet framtill småtimmarna under veckans alla dagar.
Eftersom gallerian ligger så centralt finns det inte mycket plats för parkeringsplatser, och Sturegallerian tillhandahåller inga sådana till kunder. Däremot har bilister tillgång till flera parkeringshus i centrum: det finns till exempel Parkaden en bit söderut.