Föregångare för ABC-modellen
Vällingby City som det kallas i sin nuvarande form var det första centrumet som byggdes utanför Stockholm City. Man byggde det för att människor inte skulle behöva åka in till Stockholm för att få tag i vad de sökte utan allt skulle finnas på samma plats, både arbete, boende och centrum. Idag inhyser Vällingby City över 200 aktörer på ett och samma ställe.
Vällingby centrum började byggas i början av 1950-talet och invigdes 1954. Stadsplaneraren hade fått sin idé från England där konceptet hade funnits ett tag och kallades för new towns. Vällingby centrum blev föregångare för många andra, liknande mindre orter och man ville använda sig av den så kallade ABC-modellen där bokstäverna står för Arbete, Boende och Centrum. Målet var alltså att få allt samlat på samma ställe.
Butikskedjor med amerikanska influenser
Man lockade många att bosätta sig i Vällingby eftersom det var nära till allt, framförallt då man uppförde ett köpcentrum i nära anslutning till en tunnelbanelinje. I början var det nystartade butikskedjor med amerikanska influenser som hyrde in sin verksamhet i köpcentret, bland annat Tempo och Kvickly.
Man lyckades mer än väl med konceptet att få ihop allt på samma ställe och ett par år efter att man invigt Vällingby centrum fick man besök från jordens alla hörn då många ville se och lära sig mer om det här konceptet. Staden anställde till och med språkkunniga flickor som visade runt de nyfikna på guidade turer runt om i centrumet. Faktum är att Vällingby med sin planering enligt ABC-modellen räknas som ett viktigt nav i dagens stadsplanering.
Vällingby centrum blir Vällingby City
1987 klassades centrumet som kulturellt intressant miljö av Riksantikvarieämbetet vilket innebär att fasader och helhetsintryck inte får förändras. Trots det har köpcentret såväl som stadskärnan på senare år genomgått en stor restaurering med upprustning och modernisering. Renoveringen blev klar 2008 och firades med en ny invigning där man visade upp en upprustad stadskärna som fortfarande präglas av den unika 1950-talsmiljön men där man även kan se ny arkitektur, bland annat via modevaruhuset Kfem. Detta är ritat av Gert Wingårdh som vunnit flera utmärkelser inom arkitektur. År 2006 vann också Vällingby City Sveriges Arkitekters Planpris och faktum är att Centrumets koncept blivit en förebild för många av dess konkurrenter både vad det gäller aktiviteter och stadsplanering. Sedan 2008 heter det Vällingby centrum Vällingby City och ägs av Svenska Bostäder som även anordnar Vällingbydagarna vilket är den stora familjefesten varje år i Västerort med bland annat dansshow, liveband, trollkarl, opera, barnteater, mini-tivoli, torgmarknad och klättervägg och en massa annat. Vällingby City är ett av de modernaste utomhusköpcentrumen i Sverige.
Vällingby City kan ståta med över 45 000 kvadratmeter butiksyta och 125 affärer som täcker de flesta kategorier. På platsen finns det över 30 företag inom restaurang- och nöjesbranschen och närapå 60 kontor. Varje år kommer ungefär 10 miljoner besökare och för att tillgodose besökarnas behov finns det över 2 000 parkeringsplatser som är fria fyra timmar. Man är mycket stolt över det arbete som stadsplanerare Sven Markelius påbörjade.
Störst i Västerort
Vällingby City är idag det köpcentrumet i Västerort som har flest butiker. Till skillnad från andra köpcentrum ligger inte centrumet inomhus utan man handlar på öppna gator och torg. Vällingby satsar mycket på olika event som har blivit mycket uppskattade. Besöksrekordet nåddes när några av Melodifestivalens deltagare kom dit för att uppträda, då 15 000 personer hittade ut till köpcentrumet. Man anordnar förutom artistframträdanden också ett sommarkollo med fotbollsinriktning för barn mellan sju och 17 år i samarbete med Hässelby. Därtill har man även en bangolfbana vilket man som köpcentrum torde vara ensamma om i Sverige. Vad gäller butikerna finns något för att smaker och plånböcker, från lite billigare märkesbutiker till dyrare. Det finns också några mataffärer. Restaurangerna är många och det finns något som passar alla smaker med smakinfluenser från hela världen. Man erbjuder även mycket annan service, eller vad sägs om mäklare, apotek, jurister, kyrka, hotell, försäkringsbolag och mycket mer.
Köpcentrumet återkommer gång på gång till det som var meningen med hela centret från början, nämligen att skapa arbete och tillgängliga bostäder nära centrum. Denna ABC-modell är viktig för hela Vällingby Citys tänk. Det finns också en biosalong från 1950-talet som är upprustad för dagens krav på färg, bild och ljud. Här finns det möjlighet för besökaren att kunna se filmer i 3D, något man är stolt att kunna erbjuda. Filmsalongen är dessutom, liksom så långt det är möjligt i övriga köpcentrumet, anpassad för rullstol och det finns även hörslinga.
Nytt konstprojekt inlett
Vällingby City var inte bara nytänkande på 1950-talet, utan de har även i samarbete med kultur och handel i Västerås startat ett helt nytt koncept som Vällingby centrum är först ut med att testa. Detta projekt startade temporärt i Västerås 2010 och är ett sätt för konsten att nå en bredare publik. Vällingby City har därför börjat ställa ut konst i de butikslokaler som står tomma. Målet är att besökare ska kunna både njuta av konsten, shoppa och äta på nästan samma gång på nästan samma ställe, något som bevisligen fungerar eftersom Vällingby Centrum är ett av Sveriges mest välbesökta.
Vällingby City vill vara modernt och använder sig av bland annat Facebook för att nå ut till ännu fler besökare. På sin Facebooksida annonserar de vad som händer under dagen samt kommande evenemang och erbjudanden. 2014 fyller man 60 år och räknar med att det blir en stor fest för både företag och besökare.
Vällingby City har generösa öppettider. Med få undantag är det öppet 10-20 på vardagar, på lördagar 10-18 och på söndagar 11-18.
Lätt att hitta hit
Det är lätt att hitta till Vällingby City. För att komma till Vällingby tar man tunnelbanans gröna linje som stannar mellan stationerna Råcksta och Johannelund. Tunnelbanan stannar under Vällingby City och även tunnelbanestationen har på senare år genomgått en uppfräschning. Man kan också åka bil och då finns det 2 100 parkeringsplatser där det är gratis att parkera de första fyra timmarna. Alla kan ta sig till Vällingby city och målet med dessa ABC-områden har alltid varit att de ska tjäna som ett fullgott alternativ till Stockholm City – vilket de har lyckats väl med.